måndag 22 december 2014

Lucka 22 - J.K. Rowling

Daniel Ogren CC-BY-2.0
J. K. Rowling är författaren till böckerna om Harry Potter. J. K. Rowling växte upp som den där lilla flickan med tjocka glasögon, som satt och berättade fantasifulla sagor för de kamrater som heller inte tillhörde klassens idrottande och populära elit. I vuxen ålder pluggade hon franska, utbildade sig till sekreterare innan hon valde att undervisa engelska i Portugal. Hon kom tillbaka till Skottland med en liten bebis.

J. K. Rowling hittade på Harry Potter under en tågresa mellan Manchester och London 1990, då tåget var försenat. Harry Potter dök upp i hennes huvud som en färdig figur. Under tågresan satt Rowling och fantiserade ihop hela bokserien på en gång, intriger, personer, miljöer. Hon ville ta upp frågor som handlar om moral och är förtjust i C.S. Lewis och hans böcker. Rowling skriver böcker som hon själv tyckte om som barn och som hon fortfarande är förtjust i.

Sagan om J. K. Rowling är en av de mer häpnadsväckande i vår tid. 31-åriga Joanne Kathleen Rowling skrev Harry Potter vid ett bord på Nicolson's café i Edinburgh. Arbetslös, utfattig, nyskild och nyinflyttad i en stad där hon knappt kände någon vandrade hon gatorna upp och ned för att söva sin tre månader gamla dotter. Eftersom det var så kallt i lägenheten och hon inte hade råd med gaspoletter satte hon sig på caféet, beställde in en espresso och ett glas vatten och skrev ända tills dottern vaknade.

Men hela tiden skämdes hon, hon hade ju ett barn att försörja, hon borde göra någonting vettigare. Hon tog trots allt mod till sig och visade manuskriptet för en kompis, som tyckte det var jättebra, adresser till agenterna i London letade hon upp på biblioteket, det 80 000-ord långa manuskriptet skrev hon i två exemplar eftersom hon inte hade råd att kopiera! Den andra agenten hon skrev till nappade. Nu ger hon intervjuer på samma café och berättar sin framgångssaga.

Storbritannien ligger mitt ute i havet.



Mer om J. K Rowling
J. K Rowling på Rabén & Sjögren
J. K. Rowlings hemsida (engelska)
Harry Potters hemsida
Harry Potter quiz
Potter Puppet Pals (engelska)
Harry Potter spells (engelska)

Film
Om JK Rowling och Harry Potter  (engelska)

Radio
Harry Potter-utställningen
Fred och George besöker utställningen

Mer om Storbritannien
Storbritannien på Landguiden.se

0 kommentarer:

Skicka en kommentar